SVEŽE: MEREDI - „Flourish“

Svetski priznata nemačko-jermenska kompozitorka, pijanistkinja i producentkinja Meredi objavila je debitantski EP „Flourish“ za najznačajniju izdavačku kuću klasične muzike u svetu, Deutsche Grammophon.

Za „Flourish“, Meredi je napisala kolekciju novih numera za različite kombinacije klavira, violončela, violine i Moog Grandmother i Lyra-8 sintisajzera. Sa naslovima numera kao što su „The Wanderer“, „Behind Her Sun“ i „Double Sky“ i vokalima na jermenskom koje peva sama Meredi, svih šest kompozicija povezuje suptilna i lutajuća tema koja se čini kao da je zauvek u potrazi za domom, dok istovremeno postaje mesto kojem se muzika uvek vraća. Za numeru „Ararat“, inspirisanu tradicionalnim jermenskim folk melodijama, Meredi je objavila video performans na klaviru.

Meredi / Universal Music Serbia

„Uvek sam imala ovu ludu količinu muzike u glavi, koja kao da se sama komponuje. 'Flourish' je došao dok sam bila na putovanju, u potrazi za domom. Glavna melodija je inspirisana vizantijskim pojanjima i provlači se kroz svaku numeru, tražeći svoje mesto. Izuzetno sam zahvalna ljudima koji su me vodili kroz ovo putovanje i pomogli mi na njemu“, izjavila je Meredi.

Meredi stvara u različitim žanrovima i za različite sastave, od solo klavirskih minijatura do velikih orkestarskih dela za pozorište, balet ili koncertne dvorane, kao i muziku za film i televiziju. Studirala je na Konzervatorijumu Hanns Eisler i Univerzitetu umetnosti u Berlinu, a kasnije se specijalizovala za kompoziciju za film i medije na Konzervatorijumu u Minhenu. Van formalnih studija, veliki uticaj na nju imala je raznovrsnost kultura i umetnosti prisutnih u rodnom Berlinu. Svoj debi solo klavirski album „Stardust“ objavila je 2020. godine, a BBC Music Magazine uvrstio ga je među Top 10 post-klasičnih albuma godine. Usledili su ambijentalni album „Trance“ 2021. i „Some Other Place“ 2022. godine. Takođe, 2022. godine, Meredi je komponovala numeru „White Flowers Take Their Bath“ za album Mari Samuelsen „LYS“, izdat od strane Deutsche Grammophon-a, koja do sada broji preko devet miliona globalnih strimova.

Izdanje „Flourish“ je u Srbiji dostupno na servisima Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal i YouTube Music, kao i širom sveta u svim digitalnim prodavnicama:  

Slušaj sad